2014-11-30

Provlappar

Denna vecka stickas det provlappar.
Jag började med att göra tre små provlappar, 18 maskor och 18 varv, för att se vilken stickstorlek som ger mig det tyg jag vill ha. Kollade på ravelry vilka storlekar som använts flest gånger till garnet och bestämde mig för att testa 3,5, 3,75 och 4,0 mm.3,5 mm släppte jag direkt, medans det tog väldigt lång tid att välja mellan de andra två. Till slut valde jag att köra på 4 mm med 3,5 mm till kanter och knappband.
Då var det dags att bestämma vilken sorts kant jag ska ha. Visste redan att det ska vara någon form av resår. Stickade en grå provlapp där jag testade 1x1 resår, 1x1 avbruten resår, 2x2 resår och 2x2 avbruten resår. Valde 2x2 resår för garnet gjorde sig bäst i det.

Sen lade jag upp 32 maskor och började sticka en riktig provlapp. Stickade så lång resår som jag tänker ha i halskanten och de ränder jag vill ha på koftan. Två av de lila ligger väldigt nära varandra så tycker det blev snyggast med två varv av varje färg. En av fördelarna med så smala ränder är att jag inte behöver klippa av garnet efter varje rand.
När jag stickat ränder i 14 cm bytte jag till grått och stickade en liten bit resår (långt ifrån så lång som den ska vara på koftan, men jag ville ju bli klar med provlappen) och maskade av. Plockade upp maskor längs ena kanten och testade knapphål. Gjorde de knapphål som jag hört om på knit.fm, som Dödergök skrev om i inlägget om knapphål på KAL-bloggen. De blev riktigt bra i 2x2 resår också.Masktätheten har jag mätt på fyra ställen, både med min gaugechecker (som syns på bilden) och med måttband. Den är 20 maskor och 30 varv på 10x10 cm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar